Contact us here

 

Kullanılan çeşitli dişli türleri endüstriyel aktüatörlerin performansını nasıl etkiler?


Dişli ile elektrikli aktüatör performansı arasındaki ilişkiyi ve dişlilerin optimum aktüatör verimliliğini nasıl sağladığını keşfedin. Endüstriyel aktüatörlerde kullanılan plastik ve çelik dişlilerinin fonksiyonları ve dayanıklılıkları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Elektrikli lineer aktüatörlerde genellikle hangi dişli türleri kullanılır?

Elektrikli lineer aktüatörlerde çeşitli dişli türleri bulunur; fakat endüstriyel aktüatörlerde genellikle plastik veya çelik dişli kullanılır. Her iki dişli türü de farklı biçimlere sahip olabilir:

  • Düz dişliler, adlarını sahip oldukları düz dişlerden alır. Düz dişliler, yüksek sıcaklıkların olduğu ortamlarda bile yüksek verimliliğe sahiptir. Fakat bu dişlilerin sağladığı yüksek verimliliğin bedeli, diğer türlere kıyasla daha gürültülü olmalarıdır.

  • Sorunsuz ve sessiz çalışan dişliler istiyorsanız helisel dişliler iyi bir tercihtir. Ancak bu dişliler düz dişlilere kıyasla daha düşük bir verim sunar ve dişli şaftlarının eksenel itişi ısı üretir. Üretilen ısı, aktüatör tasarımında genel olarak dikkate alınması gereken bir faktördür.

  • Sonsuz dişli, aktüatörü çalıştırmadan önce dişli oranını artırarak gürültünün azaltılmasına olanak tanır. Dişli oranının arttırılması, daha büyük çaplı bir dişli çarkının kullanılmasına eşittir. Plastik sonsuz dişliler kendilerini kilitleyebildiklerinden genellikle düşük bir verimliliğe sahiptir. Kendini kilitleyebilme özelliğini daha da artırmanız gerekirse, duruma göre bir fren eklemeniz gerekebilir.

  • Planet dişli, daha büyük bir dişli çarkın etrafında dönen daha küçük dişlilerden oluşur. Bu dişli türü, dişli çarklarının sağladığı eşit kuvvet dağılımı sayesinde çok son derece dayanıklı ve verimlidir. Kompakt boyutlarına rağmen yüksek vites oranı sağlar ve çeşitli endüstriyel aktüatörlerde kullanılır.

Plastik ve çelik dişliler arasındaki temel farklar nelerdir?

Aktüatörlerde kullanılan çeşitli dişli türlerinin her biri, kendine has artılara ve eksilere sahiptir.

Plastik dişliler ile çelik dişliler karşılaştırılacak olursa, plastik dişliler genelde daha az verimlidir ve yüksek sıcaklıklara karşı daha hassastır. Fakat, aktüatör öngörüldüğü gibi kullanıldığı takdirde (ör. her seferinde kurs sonuna getirilirse ve mekanik engeller önlenirse), dişlinin malzemesi yıpranmaz ve aktüatörün genel performansını ve hizmet ömrünü olumsuz yönde etkilemez.

Plastik dişliler düşük gürültülüdür ve bu sayede düşük gürültü seviyelerinin önemli olduğu ortamlar ve uygulamalar için uygundur.

Endüstriyel aktüatörler, ağır yüklere, sayısız görev döngülerine veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları zorlu ortamlarda kullanılabilir. Bu tür ortamlarda faaliyet gören sistemlerde düz dişli ve planet dişlisi gibi çelik dişlilerin kullanılması, optimum aktüatör performansı için gerekli olan dayanıklılığı ve verimliliği sağlar. Hareket eden aktüatörün oluşturduğu sıcaklık dişlinin malzemesine zarar verebilecek seviyelere nadiren yükseleceği için, bu tür dişlilerin ömrü belirli bir görev döngüsü sayısı ile sınırlı değildir.

Buna rağmen LINAK®’ın çoğu endüstriyel aktüatörünün görev döngüsü, oluşan sıcaklığın diğer aktüatör bileşenlerini etkilemesini önlemek amacıyla, %20 olarak belirlenmiştir.

Biliyor muydunuz?

Lineer aktüatörler, genelde motora ve mile bağlı olan bir dişli ile tasarlanır. Bu sayede yük ve hız, milin adım aralığı değiştirilerek ayarlanabilir. Mil ve motor arasında ikinci bir dişlinin kullanılması, aynı aktüatör türünün performansında daha bile fazla değişiklik yapılabilmesini sağlar.

Ne kadar güçlü bir aktüatör kullanmanız gerektiğini aktüatör seçerken yaklaşık olarak hesaplamak için, aktüatöre uygulanacak yük ile hızı çarpabilirsiniz. Bu size ne tür bir aktüatör kullanmanız gerektiği hakkında fikir verecektir.

Sorunuz mu var?

- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.

Contact now