Aktüatörlerde kullanılan çeşitli dişli türlerinin her biri, kendine has artılara ve eksilere sahiptir.
Plastik dişliler ile çelik dişliler karşılaştırılacak olursa, plastik dişliler genelde daha az verimlidir ve yüksek sıcaklıklara karşı daha hassastır. Fakat, aktüatör öngörüldüğü gibi kullanıldığı takdirde (ör. her seferinde kurs sonuna getirilirse ve mekanik engeller önlenirse), dişlinin malzemesi yıpranmaz ve aktüatörün genel performansını ve hizmet ömrünü olumsuz yönde etkilemez.
Plastik dişliler düşük gürültülüdür ve bu sayede düşük gürültü seviyelerinin önemli olduğu ortamlar ve uygulamalar için uygundur.
Endüstriyel aktüatörler, ağır yüklere, sayısız görev döngülerine veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları zorlu ortamlarda kullanılabilir. Bu tür ortamlarda faaliyet gören sistemlerde düz dişli ve planet dişlisi gibi çelik dişlilerin kullanılması, optimum aktüatör performansı için gerekli olan dayanıklılığı ve verimliliği sağlar. Hareket eden aktüatörün oluşturduğu sıcaklık dişlinin malzemesine zarar verebilecek seviyelere nadiren yükseleceği için, bu tür dişlilerin ömrü belirli bir görev döngüsü sayısı ile sınırlı değildir.
Buna rağmen LINAK®’ın çoğu endüstriyel aktüatörünün görev döngüsü, oluşan sıcaklığın diğer aktüatör bileşenlerini etkilemesini önlemek amacıyla, %20 olarak belirlenmiştir.