Contact us here

 

Aktüatör frenleri ve endüstriyel makineler için önemleri


Cihaz kapatıldığında aktüatörün yerinde sabit bir şekilde kalabilmesi için frenlenmesi gerekmektedir. Burada, endüstriyel lineer aktüatörlerin ne şekillerde frenlendiğine dair daha fazlasını keşfedebilirsiniz. Aktüatör uzmanımız Hunter Stephenson temel bilgileri bu videoda açıklamaktadır.

Aktüatörde neden fren kullanılır?

Aktüatörde fren kullanılmasının nedeni, güç kapatıldığında aktüatörün ayarlanan konumda kalmasını sağlamaktır. Bir aktüatörün frenlenmesi üç yolda sağlanabilir. Bir aktüatör kendini kilitleme özelliğine sahip olabilir. Bu durumda, cihazın kapatıldığında yerinde kalabilmesi için bir fren ile donatılmış olması gerekmez. Aksi takdirde aktüatöre mekanik veya elektrikli fren entegre edilmesi gerekir. LINAK®’ın aktüatörleri, kendini kilitleme özelliği veya çeşitli mekanik frenler ile donatılır.

Aktüatörlerde kullanılan farklı mekanik fren türleri nelerdir?

  • Disk fren: Disk fren genellikle milin üzerine doğrudan monte edilir ve diskler, milin etrafında sıkışarak hareketi durdurur. Mil ile doğrudan temas hâlinde olması, frenin yüksek kuvvete ve ısıya maruz kalmasına neden olur. Bu tür frenler, aktüatörün ömrüyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmış ve test edilmiş aşınma parçalarıdır. Frenin doğrudan mil üzerinde bulunması, aktüatörün yerleşik ebatlarını da etkiler.

  • Tek etkili fren: Tek etkili fren içinde bir yay barındırır, bu da frenin sadece bir yönde (ya itme ya da çekme) çalıştığı anlamına gelir. Tek etkili frene sahip aktüatörlerde frenin hangi yönde çalışacağı belirlenmiş olmalıdır.

  • Çift etkili fren: Çift etkili fren, son derece güçlü bir frendir. LINAK®’ın endüstriyel aktüatörleri yüksek performansları nedeniyle kendini kilitleme yeteneği güçlü frenler gerektirdiğinden, bu aktüatörlerde çift etkili frenler kullanılır. Çift etkili frenle donatılmış bir aktüatör, hareketi elektrikli motordan kaynaklandığı sürece freni etkinleştirmeden her iki yönde hareket edebilir. Hangi yönde olursa olsun, hareket milden gelirse fren etkinleşir ve aktüatörü durdurur.

Elektrikli aktüatörlerin kendini kilitleme özelliği nedir?

Kendini kilitleme özelliği elektrikli aktüatörün geriye doğru hareket etmesini önlediğinden, elektrikli aktüatörlerin önemli satış argümanlarından biridir. LINAK® aktüatörlerinin kendini kilitleme özelliği, tam yük ve çalışma döngüsüyle çalışabildikleri anlamına gelir. Durdurulduklarında ise, tam olarak kilitlenip durmadan önce en fazla bir mil devri kadar hareket ederler.

Bir aktüatörün kendini kilitleme özelliğini etkileyen birçok faktör vardır. Mil türü, somun, dişli kutusu, fren tasarımı ve DC motor kontrolü, aktüatörün durduğunda yükleri taşıma kapasitesini etkileyen ve ürün tasarımında göz önünde bulundurulması gereken başlıca faktörlerden sadece birkaçıdır.

Biliyor muydunuz?

Bir aktüatördeki frenin konumu, gerekli fren boyutunu ve gücünü etkiler.

Yeni bir aktüatör geliştirirken, tasarıma mekanik bir fren eklemek için yalnızca sınırlı yer bulunmaktadır. Fren, örneğin mil üzerine, dişlilere bağlı olarak veya doğrudan motorun döner şarfına entegre edilebilir.

Fren milden ne kadar uzaktaysa, frenlemek için o kadar az kuvvet gerekir. Fakat eksenel hareketin uzunluğu genellikle artar. Dolayısıyla tasarımda bu faktörler dikkate alınmalıdır.

Frenin aktüatör motoru ile dişliler arasına yerleştirilmesi, eksenel hareketin uzunluğunu azaltacağı ve frenleme için daha az kuvvet gerektireceği için teorik olarak daha da verimli olurdu.

Sorunuz mu var?

- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.

Contact now