Her yıl Danimarka’da yaklaşık 3.000 kişi hastanede aldıkları bir enfeksiyon yüzünden hayatlarını kaybetmektedir. Bu sayı, trafikte hayatını kaybedenlerden 18 kat fazladır. Danimarka’nın Horsens kentindeki bölge hastanesi, bu durumu değiştirmeye kararlı.
Tehlikeli bakterilere karşı mücadele
Tura başlayacağımız nokta olan, hastanenin bodrum katındaki uzun koridorlara hoş geldiniz. Hastanenin günlük çalışmalarının kusursuz bir şekilde sürdürülebilmesi için, servis personelinin bir kısmı burada çalışmaktadır. Ameliyathanelerin asma tavan plakalarından yataklara kadar her şeyi yıkayan gelişmiş bir otomatik yıkama sistemi olan yıkama tüneli, buradaki kapılardan iki tanesinin ardında bulunmaktadır. Yıkama tüneli, bölge hastanesinin hijyeni artırmak için aldığı birçok önlemden sadece biridir.
Hastane ve mezbaha temizliği işinde 17 yıl çalıştıktan sonra Horsens bölge hastanesinde servis müdürlüğüne gelen Søren Møller, buradaki görevini 21 yıldır devam ettirmektedir. 2015 yılında yıkama tünelini satın alma kararını alan kişi kendisidir.
“Her şey ilk etapta uygulanan elle yıkama sistemi ile başladı. Yatakları astığımız zaman, elle yıkamanın istenilen sonuçları veremeyeceği belliydi ve bu nedenle makine kullanma fikrini düşünmeye başlamıştık” diyen Søren Møller, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bunun üzerine oluşturduğumuz teklifte, her yıl yapılan 15.000 yıkama işlemi için harcanan suyun, sabunun, elektriğin ve zamanın miktarını belirttik. Çeşitli sonuçları karşılaştırdık ve tercihimizi tabii ki en mantıklı alternatiften yana kullandık. Geliştirdiğimiz çözümün sağladığı avantajlar çok heyecan verici. Hatta çeşitli bölgelerdeki birçok hastaneden gelip yıkama tünelini incelediler.”
Yıkanabilirlik konusunda yüksek talepler
Søren Møller piyasayı araştırmaya başladığında, aslında aradığı şey bir yatak yıkama çözümüydü. Ancak kısa sürede, yeni makinenin daha birçok alanda yararlı olabileceğini fark etti. Bunun üzerine hastane, yürüttükleri genişletme projesi kapsamında yeni bir makineye daha yatırım yapma yönünde karar aldı.
“Gelecekte çeşitli araçların ve malzemelerin makinede yıkanabileceği gerçeğini göz önünde bulunduruyoruz; çünkü makine ile çok daha yüksek oranda temizlik sağlanabiliyor. Makine, önceleri temizlenmeyen veya elde temizlenen birçok şeyi temizleyebiliyor. Günümüzde birbirinden farklı birçok şeyi yıkama tünelinde yıkıyoruz. Ve buraya bir makine daha kurduğumuz zaman, temizlik süreci mutlaka daha da gelişecektir.”
Horsens bölge hastanesindeki yıkama tünelinde hastane yatağı
Horsens bölge hastanesindeki yataklar, hastaların ihtiyaçlarına göre ayarlanabilen LINAK markalı aktüatör sistemleri ile donatılmıştır. Søren Møller, bu sistemler ile donatılmış tüm ekipmanların yıkama tünelinde temizlenebildiğinden dolayı, hastanenin ekipman alımında tercihlerini bu yönde yaptığının altını çiziyor.
“LINAK’ın geliştirdiği sistemlerde yıkanabilirliği de düşünmesi şart. Hastanemiz, yıkanabilir olmayan sistemler ile donatılmış yatak ve ekipman satın almaz. Tüm bileşenleri ile birlikte yıkama tünelinde yıkanamayan yataklar işimize yaramaz. Eskiden yataklar elde yıkanırdı; ancak bu yöntemle tatmin edici sonuçlar elde etmek zordu. Yani, hijyen açısından düşünüldüğüne, ekipmanlarımızın yıkama tünelinde yıkanabilmesi büyük bir avantaj” diyen Søren Møller, sözlerine şöyle devam ediyor:
”Hijyenin sağlanması, yasal bir gerekliliktir. Çalışmalarımızda hastaların güvenliği ön planda tutulur ve buna enfeksiyonların başka hastalara geçmesini önlemek de dâhildir. Bu nedenle çalışmalarımızı, Danimarka Sağlık Bakanlığı (Statens Serum Institut) tarafından belirlenen Ulusal Enfeksiyon Hijyeni İlkeleri çerçevesinde yürütüyoruz. Örneğin, 250 hasta odasını yılda dört kez İskandinav temizlik standardı olan INSTA800’e uygun bir şekilde gözden geçiririz. Gerekli hijyenin sağlanmış olup olmadığını bu şekilde değerlendiririz.”
Geliştirilmiş hijyene verilen önem
Fakat Søren Møller, yatakların ve diğer ekipmanların temizliğinde yine de var olan zorlukların farkında. Horsens bölge hastanesindeki temizlik çalışmaları, servis ve hasta bakım personeli arasında çeşitli sorumluluk alanlarına titizlikle bölünmüştür. Bu bağlamda, her iki taraf da kimin hangi sorumluluğa sahip olduğunun sürekli bilincinde olmalıdır. Bu sayede hasta bakım personeli gerekli duyarlılığı gösterebilir ve hijyende istenilen sonuçlar alınabilir.
Søren Møller’in son 10 yılda gördüğü en büyük değişiklik, hastanelerin hijyeni artırma önlemlerine giderek daha fazla önem vermesidir. Søren Møller, “Günümüzde satın alma kararlarını, ürünlerin yıkanabilir olup olmadıklarını göz önünde bulundurarak veriyorum. Ürünlerdeki tüm köşeleri ve kenarları verimli bir şekilde temizleyebilmemiz gerekiyor. Bu imkânı sağlayamayan ürünler hastanemize uygun değildir” diyor.
Søren Møller – Servis Müdürü
LINAK’ta yıkanabilirlik
Hastane uygulamalarına yönelik birinci sınıf elektrikli aktüatör sistemleri geliştiren ve üreten LINAK, hastaneleri daha fazla hijyen sağlama mücadelelerinde destekleme konusunda sahip olduğu sorumluluğun bilincindedir.
LINAK aktüatör çözümleri, tüm uluslararası yıkanabilirlik normlarına ve standartlarına tabii ki uygun olarak üretilir. Ancak ürünlerimizden bazıları, 2017 normunun gerektirdiğinden çok daha kapsamlı testlere tabi tutulduğundan dolayı, daha yüksek bir standarda sahiptir.
Biz bu standarda LINAK IPX6 Washable DURA™ adını veriyoruz.