Sesle kontrol edilen akıllı hoparlörleri, günümüzde her yerde görmeye başlamış bulunuyoruz. Google Nest ve Amazon Echo gibi cihazları şimdiden dünya çapında milyonlarca evde bulmak mümkün. Ocak 2019’da Amazon yalnızca ABD’de 100 milyon adet sattığını duyurmuştu* ve Google’ın 2020 yılının ilk aylarındaki tahminine göre dünya çapında 500 milyon Google Assistant kullanıcısı mevcut**.
Bugün evinizle konuştunuz mu?
Sesli kontrol özelliğini, akıllı telefonlarda yaygın olarak bulunan bir özellik olarak birkaç yıldır biliyoruz. Fakat yeni ürünlerin yaygınlaşmasıyla, evlerimizde normalde elle kullandığımız teknolojiler de artık ses ile kontrol edilebilecektir. Dolayısıyla televizyon kumandasını elimize almamıza veya evimizin anahtarlarını aramamıza gerek bırakmayan “Alexa, televizyonun sesini kıs” veya “OK Google, dış kapıyı kilitle” gibi sesli komutlar, günlük hayatlarımızı oldukça kolaylaştıracaktır.

Sesli kontrol devriminde yeni dönem şimdiden başlamış bulunuyor. Ayarlanabilir konfor yatağınızı ve tüm özelliklerini kontrol edebilmenizi sağlayan yeni ve kullanışlı seçenekler, günümüzde giderek artarak karşımıza çıkmaktadır. Uyku vaktiniz geldiğinde “Alexa, iyi geceler!” demenizle sistemin otomatik olarak ışıkları kıstığını, dış kapıyı kilitlediğini ve yatağınızı uyku konumuna getirdiğini hayal edin.
Üstelik parmağınızı bile kıpırdatmanıza gerek bırakmadan!
Konfor mobilyaları artık daha konforlu
Konfor mobilyaları için gelişmiş ve inovatif hareket sistemleri geliştiren ve üreten LINAK®, akıllı evlerin hızla yaygınlaşma trendine doğal olarak ayak uydurmaktadır. Bir LINAK® Wi-Fi kutusu, bulut tabanlı bir sistem, özelleştirilmiş bir akıllı telefon uygulaması ve akıllı evlere yönelik bir dizi eşsiz beceriden/eylemden oluşan paket çözüm, yatak markalarının ve üreticilerinin Alexa veya Google Assistant ile çalışan konfor mobilyaları sunabilmelerini sağlamaktadır.
“Ayarlanabilir konfor yataklarının akıllı ev sistemine mümkün olabildiğince kolay bir şekilde bağlanabilmesini sağladık” LINAK® Dijital Ürün Müdürü Helle Taanquist, sözlerine şöyle devam ediyor: “Wi-Fi kutusu, LINAK aktüatör çözümünüze kolayca bağlanır. Özelleştirilmiş bir uygulama yardımıyla ayarlanabilir yatağa bağlanıp, sisteminizin sesle kontrol edilen çeşitli beceriler veya eylemler uygulamasını sağlayabilirsiniz”.
Akıllı evler için geleceğin ayarlanabilir yatakları
Bu teknolojiden faydalanmaya karar veren Taanquist ve ekibi, bu sayede mümkün olan en kullanıcı dostu çözümü sağlayabileceklerinin ve yatak markalarına yenilikçi ürünler sunabilmeleri için en kolay yolu sunabileceklerinin en başından beri bilincindeydi.
Taanquist, “Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi burada da aynı şey geçerli. Kurulumu ve entegrasyonu ne kadar kolay olursa ve kullanımı ne kadar çabuk öğrenilebilirse, insanlar da onu o kadar çabuk benimser ve kullanmaya başlar” diyor.
LINAK’ın sesli kontrol çözümü geliştirilirken dikkat edilen bir diğer nokta, kullanıcı verilerinin güvenliğinin sağlanması oldu.
“Kullanıcının verileri, bulutta sunulan şifreli bir çözüm ile saklanmakta. Buna ek olarak, sistem yalnızca minimum miktarda veri toplamakta. Ayrıca, kullanıcının tüm verileri istediği zaman silebilmesini de sağladık”.
Wi-Fi kutusu, bulut tabanlı bir sistem, bir uygulama ve akıllı evlere yönelik becerilerden/eylemlerden oluşan LINAK® sesli kontrol çözümünü artık kullanıcılara sunmaya başladık ve 2020 yılı boyunca da sunmaya devam edeceğiz.
“Beceriler” ve "eylemler" nedir?
Amazon Alexa ve Google Assistant, çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikleri akıllı telefonunuzdaki uygulamalar gibi düşünebilirsiniz. Amazon bu özelliklerine “Beceri” ve Google “Eylem” adını vermektedir.
Her iki sistem, bir dizi standart beceri/eylem ile sunulmaktadır. Ayrıca bu sistemlerin ikisi de üçüncü tarafların yeni beceriler/eylemler geliştirmesine izin vermektedir. Örneğin LINAK, kendi aktüatör sistemleri ile çalışan ayarlanabilir yataklara bağlı sesli kontrol birimleri için yeni beceriler/eylemler geliştirmektedir.
LINAK’ın sesi kontrol çözümü, hem Google Assistant hem de Amazon Alexa ile çalışır.
Akıllı ev nedir?
Bu terim, 90’lı yıllarında sonunda IBM tarafından icat edilmiştir. İngilizcede akıllı anlamına gelen “smart” kelimesinin kullanımı, Self Monitoring Analysis Reporting Technology kelimelerinin baş harflerinden oluşan SMART kısaltmasının meydana gelmesiyle başlamıştır. Akıllı ev teknolojisi, “ev otomasyonu” tanımıyla da anılmaktadır.
Akıllı ev dendiğinde, akıllara kullanıcı tarafından mobil uygulama ve/veya sesli kontrol birimi üzerinden uzaktan kontrol edilebilen ev aletleri, aydınlatma sistemleri ve/veya elektronik cihazları olan modern evler gelmektedir.

Tipik akıllı ev cihazları: Televizyonlar, sesli ve görüntülü eğlence sistemleri, buzdolapları, çamaşır makineleri, kurutucular, mini fırınlar, ısıtma ve klima cihazları ve aydınlatma sistemleri. Bazı akıllı evlere kamera ve güvenlik sistemleri de bağlıdır.
Referanslar
*) kaynak: VoiceBot.ai “Smart Speaker Consumer Adoption Report 2019”
**) kaynak: businessinsider.com, 7 Ocak 2020; Google, dünya genelinde yaklaşık yarım milyar insanın Google Assistant kullandığını duyurdu.