LINAK®, endüstriyel aktüatör sektöründe en kapsamlı test prosedürlerini uygulayan şirketlerinden biridir. Geliştirdiğimiz her aktüatör, Danimarka’daki kurumsal test merkezinde test edilir. En kapsamlı test süreçleri ise, endüstriyel aktüatörler için uygulanır.
Endüstriyel aktüatörler için dış etkenlere karşı koruma testi
Kimi çalışma ortamları aşırı tozludur, kimi çamurlu ve ıslak. Bu tür ortamlarda çalışan endüstriyel makinelerin zaman zaman yıkanması gerekir ve bunun için genelde basınçlı su kullanılır. Bu, makineye hareket sağlayan elektrikli aktüatörler için epey zorlu koşullardır. LINAK, aktüatörlerinin hem katı hem sıvı dış ekenlere karşı koruma seviyesini bu nedenle test etmektedir.
LINAK’ın endüstriyel aktüatörlerinin suya karşı koruma seviyeleri ağır koşullar altında test edilir. Önce üzerlerine dakikada 100 litre olmak üzere üç dakika boyunca su tutulur. Ardından 100 bar basınç ile üzerlerine dakikada 14-16 litre 80 °C sıcaklıkta su püskürtülerek IP69K yüksek basınç/yüksek sıcaklık testi uygulanır. LINAK’ın bazı aktüatörleri toza karşı da test edilir ve ATEX/IECEx onaylıdır.
LINAK aktüatörünüze güvenebilmenizin nedeni budur!
Actuator Academy™’de aktüatörler dünyasını keşfedin
Dış etkenlere karşı korumaya neden önem vermelisiniz?
Toz, kimyasallar, rutubet ve su, endüstriyel ortamlarda kullanılan elektronik cihazlar ve makineler için zararlı maddelerdir. Elektrikli aktüatörler bir istisna değildir. Dış etkenlere karşı doğru ve uygun korumaya sahip olmamaları, pahalı ve hatta tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Serpme makineleri için yüksek basınçlı yıkama
Tarlada geçen uzun bir günden sonra tarım makinelerini genelde yıkamak gerekir. Her taraf kir ve çamur içindedir ve serpme makinelerinde bir de her yere gübre artıkları bulaşmıştır. Bu durum, makinenin genelde yüksek sıcaklıklarda basınçlı su ile yıkanmasını gerektirir.
Makinenin hassas hareketlerinden sorumlu aktüatörler, hem tarladaki iş ile baş edebilmelidir hem de sonrasında yıkanmaya dayanıklı olmalıdır. LINAK’ın her bir endüstriyel aktüatörünün IP69K koruma seviyesinde dayanıklılık testine tabi tutulmasının nedeni budur.


Tahıl işlemede IP koruma seviyesi önemlidir
Güvenlik, tahıl işleme tesisi çalışanları için büyük öncelik taşımaktadır. Bu ortamlar genelde çok tozludur. Tahıl tozu bulutlarının olduğu yerde bir kısa devrenin nedeniyle oluşan tek bir kıvılcım bile son derece parlayıcı ve hatta patlayıcı olabilir.
LINAK’ın belirli endüstriyel aktüatörleri, tahıl işleme tesislerinde ATEX/IECEx onaylı güvenlik sağlar.
Diğer tozlu ortamlarda kullanılan endüstriyel aktüatörler, IP6X seviyesinde koruma sağlayabilmelidir. Aktüatörler, bu seviyede güvenlik sağladıklarını doğrulamak amacıyla toz kabinlerinde test edilirler. Bu kabinlerde bir vakum pompası aktüatör gövdelerine iki saat boyunca hava ve toz nüfuz ettirmeye çalışır.
Dış mekân atık su vanası otomasyonu
Modern atık su tesislerindeki süreçleri kontrol eden sistemlerde sıkça elektrikli aktüatörlü vana otomasyonu ile karşılaşmak mümkündür. Sürecin ilk aşamalarında görev yapan aktüatörler, açık havada ve rutubetli ortamlarda çalışır. Değişen hava koşulları ve dalgalanan sıcaklıklar, ekipmanı zorlayan diğer etkenlerdir.
Atık su arıtımında kullanılan aktüatörler, IP6X onayını garantileyebilmek amacıyla su püskürtme testlerine tabi tutulur.
