Elektrik, geleneksel tarım makinelerinde pek kullanılan bir enerji türü değildir. Ancak bu durum değişmek üzere. Çoğu Avrupa merkezli olmak üzere birçok bilimsel projede, makinelerin küçülmesi, otomasyon seviyesinin artırılması ve elektrikli sistemlere geçilmesinin olası faydaları araştırılmaktadır!
Almanya’daki Hohenheim Üniversitesi’ndeki bir grup yüksek lisans öğrencisi tüm bunları yapmak için yola çıktı. Yabani otları hassas biçimde kesen ve narin bitki sıralarının arasındaki toprağı dikkatlice gevşeten küçük ama güçlü bir mobil ot yolma robotu Phoenix’i tasarladılar.
LINAK® aktüatörleri, çapanın ayarlanmasını sağlıyor
Tarımda kullanıma yönelik robotlarla ilgili diğer birçok geliştirme projesinin aksine Phoenix ünitesi tam olarak otonom değildir. Ot yolma işlemi otomatiktir. Ancak robotun tarlada yolunu bulması için hala bir insan operatör gerekmektedir. Operatör, başka bir yerde dururken hassas bir joystick ile robotu uzaktan kontrol edebilmektedir.

LINAK GmbH, Phoenix’in geliştirilmesinde görev yapan yüksek lisans öğrencisi mühendislerden biri olan David Reiser ile bir röportaj yaptı.
Burada Reiser, Phoenix’in modern tarımın karşı karşıya kaldığı zorluklardan bazılarının nasıl üstesinden geldiğini, aracın özellikleri ve işlevleri ve ekibin proje için neden entegre kontrolörlü (IC) LINAK aktüatörlerini seçtiğini anlattı.
LINAK’ın tarımda otomasyonu nasıl destekleyebileceği ya da Phoenix hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen bölgenizdeki LINAK temsilciliği ile iletişime geçin ya da David Reiser ile yaptığımız röportajın tamamını okuyun: “Göz alıcı - LINAK® teknolojisinin kullanıldığı Phoenix robotu”.